Scheidsrechters

Hockeywedstrijden fluiten; het hoort erbij. Toch?! Nee. Hockeyclub Etten-Leur wil het fluiten van wedstrijden zo leuk maken dat het juist niet als verplichting wordt gezien. Want laten we eerlijk zijn, een wedstrijd goed fluiten is ook topsport.

Onze uitgangspunten?

  • Alle wedstrijden op onze club moeten begeleid worden door scheidsrechters die passen bij het niveau van het spel van het betrokken team.
  • Structurele coaching en begeleiding vanaf de jeugd moet leiden tot continuïteit in het scheidsrechtersbestand en aanwas van vrijwillige clubscheidsrechters.
  • We moeten voldoen aan de verplichtingen die wij op arbitragegebied hebben richting de KNHB.

Wat doet Hockeyclub Etten-Leur voor haar (toekomstige) scheidsrechters?
1. Spelregelkennislijn
Het hockeyspel kunnen spelen, begint bij kennis van de regels. De KNHB heeft een speciale spelregelkennislijn ontwikkeld. Daarbij worden jeugdspelers zo vroeg mogelijk vertrouwd gemaakt met arbitrage in de breedste zin van het woord.

Voor diverse leeftijdscategorieën organiseren we bij Hockeyclub Etten-Leur spelregelavonden. Voor jeugdleden zijn deze veelal verplicht. Ben je aan de beurt? Dan ontvang je daarover vanzelf bericht.

2. Begeleiding
Beginnende scheidsrechters gooien we niet in het diepe. Vooral de eerste wedstrijden van een scheidsrechter zijn bepalend voor de motivatie! Daarom geven wij extra aandacht aan begeleiding in deze fase. We werken met scheidsrechtersbegeleiders en daarnaast streven we om nieuwe scheidsrechters op te stellen met een 'ervaren' fluiter. Je kunt ook altijd zelf begeleiding aanvragen als je dat wilt!

3. Opleidingen
Echt werk maken van je fluitkunsten? Dat juichen we toe. Een mogelijkheid is het volgen van een CS+ opleiding op onze club. Dit traject beslaat ongeveer een half seizoen en bestaat uit een theoretisch deel en het fluiten van wedstrijden in de praktijk, onder begeleiding van een ervaren collega, die hiervoor de cursus tot leercoach bij de KNHB heeft gevolgd. Dit traject wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid.

Vragen?
Vragen over het arbitrageplan of daaruit voortvloeiende acties? Neem dan contact op via [email protected].Clubscheidsrechters van Hockeyclub Etten-Leur fluiten in hun eigen polo.

Ik laat fluiten

Ook dit seizoen maakt de AC het mogelijk om als senior-, A- of B-speler je fluitbeurt aan te bieden ter overname. Dit betekent dat een andere aangemelde scheidsrechter jouw fluitbeurt overneemt tegen een vergoeding. Ook kan jij je aanmelden als scheidsrechter tegen betaling.

Hoe werkt het?

Zo gauw jij bent ingedeeld voor een fluitbeurt welke jij wilt laten overnemen, stuur jij zo spoedig mogelijk een mail naar [email protected] o.v.v. datum, tijdstip en wedstrijdgegevens. Je verkoopt dus eigenlijk je fluitbeurt. De AC zoekt op dat moment een geschikte vervanger in de poule van aangemelde scheidsrechters. Hierbij zorgt de AC voor een eerlijke verdeling.

Kosten

Het laten overnemen van een fluitbeurt op zaterdag kost € 20,00 en op zondag € 30,00. Dit bedrag gaat volledig naar de vervanger.
Indien je de fluitbeurt binnen 2 weken voorafgaande aan de wedstrijd aanbiedt, betaal jij respectievelijk € 25,00 voor een fluitbeurt op zaterdag en € 35,00 op zondag. Van dit bedrag gaat € 5,00 naar Make-A-Wish.

Overige informatie

Jij bent als aanbieder zelf verantwoordelijk voor de betaling aan jouw vervanger.
Zolang er geen vervanger gevonden is, blijf jij als aanbieder verantwoordelijk voor de fluitbeurt waarvoor jij staat ingedeeld.
Zodra jij de fluitbeurt hebt aangeboden bij "ik laat fluiten” gaat de door de AC aangedragen vervanger voor op elke eventuele andere vervanger.

Zo gauw door jouw vervanger is aangegeven dat hij/zij jouw fluitbeurt overneemt, geldt dat hij/zij alle verantwoordelijkheden voor de fluitbeurt draagt. Dit betekent dat als een wedstrijd wordt afgelast of gestaakt dat de vervanger wederom wordt ingepland.

Het (zonder betaling) onderling ruilen is nog steeds toegestaan. Uiteraard moet de ruiling wel tijdig en voor de wedstrijd worden doorgegeven aan de AC.

Wil jij je aanmelden als scheidsrechter (tegen betaling)?

De AC houdt bij wie er eventueel bereid is om tegen betaling een fluitbeurt over te nemen. Dit wordt de "ik laat fluiten-poule” genoemd. Wil jij ook deelnemen in deze poule? Stuur dan een mail naar [email protected], o.v.v. aanmelding. Zorg dat jouw emailadres, telefoonnummer en hoogste teams welke jij ooit hebt gefloten in de mail staat vermeld. De AC houdt kijkt bij de planning ook naar jouw wedstrijden (aanvangtijd thuis en/of uitwedstrijden). Mocht jij reeds weten dat jij op bepaalde data bent verhinderd, laat het gelijk even weten.