Workshop CS+ deel 1

maandag 1 april 2019   |   19:00 - 21:30   |   Vergaderruimte
Deelnemers aan deze workshop zijn per mail uitgenodigd door de AC. Momenteel is de groep van deze workshop vol. Heb jij interesse om mee te doen aan de CS+-opleiding, stuur dan een mail naar [email protected].

=====
Scheidsrechters met meer ambitie hebben de mogelijkheid om op te gaan voor de CS-pluskaart. Dit is een extra arbitrageopleiding, begeleid door een leercoach erkend door de KNHB.

De opleiding duurt een half tot een heel seizoen en bestaat uit een theoretisch en een praktijkgedeelte, waarvoor ook examens worden afgelegd.

Gedurende deze opleiding worden de kandidaat CS-plussers intensief begeleidt door ervaren scheidsrechters en leercoaches. Naast spelregelkennis wordt veel aandacht gegeven aan het ‘lezen- van een wedstrijd, (non-)verbale communicatie met speler, coaches en publiek, tips en trics vanuit bondsarbitrage, weerbaarheid en voorbereiding en afhandeling (van kaarten).

Je krijgt als kandidaat verschillende beoordelingen waarbij je direct na de wedstrijd feedback krijgt op verbeterpunten. Dit gebeurd altijd in teamverband. Samen met je collega ben je een team, net zoals dat geldt voor spelers, coaches en zelf publiek. Je weet van tevoren wanneer je wordt beoordeeld. Samen met je begeleider loop je alle stappen langs waar je aan kunt denken, neemt spelsituaties door en leert al doende wat slim is en wat beter kan.

Om in aanmerking te komen voor de CS+-status doe je examen. Je fluit een wedstrijd van behoorlijk niveau, al dan niet met een collega kandidaat. Je wordt beoordeeld door een landelijk erkend leercoach.

HCEL heeft zich als doel gesteld alle topwedstrijden door CS+scheidsrechters te laten fluiten. Topwedstrijden zijn dan wedstrijden van het hoogste niveau of wedstrijden waar veel van af hangt. Bij dit laatste: promotie/degradatiewedstrijden, streekderby’s e.d.

De ambitie van de Arbitrage Commissie richt zich op het opleiden en behouden van een voldoende grote poule van CS+scheidsrechters.

De CS+scheidsrechters ontvangen van de KNHB een speciale CS-scheidsrechterskaart, een landelijk erkend CS+shirt, een fox40 scheidsrechtersfluit en kaarten (rood-geel-groen).
Daarnaast is het mogelijk om aan landelijke toernooien deel te nemen omdat de CS+scheidsrechters gezien worden als enthousiast en mogelijk met potentieel om door te groeien naar de landelijke arbitragelijn. Toernooien waar je aan kunt denken: ICC, Scholen toernooi, interdistrict toernooien.

De CS+ status schept ook verplichtingen. Een CS+-scheidsrechter fluit regelmatig wedstrijden. Dit is noodzakelijk om routine op te bouwen en te behouden in het fluiten. Behoudens blessures verwachten wij deze inzet van onze CS-plussers. Daarnaast gelden strikte afspraken over voorbereiding op een wedstrijd, aanwezigheid voor en na een wedstrijd, kleding en andere afspraken.